Trodnevni seminar posvećen primjeni direktne moksibustije, koji će voditi Merlin Young, bit će održan od 24. do 26. ožujka u Hotelu Villa Kapetanović u Opatiji, u organizaciji Shiatsu škole Hrvatska. Međutim, to nije „još jedan“ seminar o moksi. Oni koje zanima akupunktura, oni koji rade tretmane, čak i ako nemaju nikakvih dosadašnjih iskustava s moksibustijom, imat će priliku od vrhunskog majstora učiti izvorno znanje o moćnoj, direktnoj moksibustiji, i načinima na koje se primjenjuje u Japanu. Polaznici seminara radit će s najkvalitetnijom Kobayashi-rouho moksom, a tehnike koje nauče vježbajući na radionicama u sklopu seminara moći će odmah koristiti kako za svoje dobro, tako i za dobro svoje obitelji i klijenata.

Bit će osiguran prijevod s engleskog na hrvatski jezik, a po završetku seminara sudionici dobivaju certifikat o završenoj edukaciji. Znanja poput onog o meridijanima i protoku energije tijelom su dobrodošla, ali nisu nužna za sudjelovanje. Novosti vezane uz ovaj seminar, ali i druge programe, možete pratiti putem naše web stranice www.shiatsu.hr ili na Facebooku Shiatsu škole Hrvatska. Svi oni kojima će biti potrebna moksa Kobayashi-rouho za direktnu moksibustiju, ili općenito pribor za moksibustiju, sve što im je potrebno za rad mogu nabaviti u webshopu na www.essentia.hr.

Direktna moksibustija provodi se tako što se komadić mokse u obliku stošca stavi direktno na akupresurnu točku na tijelu i zapali, a kada pola do dvije trećine izgori ili klijent osjeti preveliku vrućinu, taj se komadić uklanja i postavlja se novi. Postupak se ponavlja nekoliko puta na svakoj točki na tijelu. Nakon aplikacije ne bi se smio pojaviti plik.

Raspored predavanja i vježbi
Petak, 24. ožujka od 14 do 18 sati

 • Uvodno predstavljanje.
 • Različite tehnike upotrebe mokse.
 • Japanske tehnike moksibustije i korištenje mokse u obliku stošca (vježbanje pripreme stošca, određivanje temperature mokse, moksibustija na ST36).

Subota, 25. ožujka od 10 do 18 sati

 • Moksibustija – povijesni kontekst.
 • Tretman čitavog tijela – pristup dr. Shimetara Hare, vježbe.
 • Djelovanje mokse na imunitet.
 • Tretman čitavog tijela – Sawada pristup, vježbe.
 • Pitanja i odgovori.

Nedjelja, 26. ožujka od 10 do 17 sati

 • Moć mokse, (poluzaboravljena narodna medicina ili alat za postizanje javnog zdravlja u 21. stoljeću?), Moxafrica i službena medicina.
 • Upotreba stabljike bambusa na način Isabura Fukaye, vježbe.
 • Slavne točke za primjenu mokse.
 • Kako ćete sami pripremiti moksu.
 • Pitanja i odgovori.
Merlin Young je studirao engleski, radio deset godina s djecom s posebnim potrebama, a nakon što je još deset godina odradio u građevinskoj industriji, stres i način života učinili su svoje i Young se razbolio. Obzirom se nikako nije mogao oporaviti, našao se, preko volje, pred vratima akupunkturista u Birminghamu. Ono što je uslijedilo ostavilo je takav dojam na njega da je odlučio učiti i vježbati tu zanimljivu terapiju. Nakon edukacije o akupunkturi po tradicionalnoj kineskoj medicini, počeo je istraživati mogućnosti njezine primjene, a posebno ga je zanimao način na koji se ona koristi u Japanu. Nakon što se uvjerio da tako može brzo i lako pomoći ljudima, nastavio je razvijati terapijske metode u skladu sa svojim kliničkim iskustvima.
Od 1998. godine dobio je priliku učiti od izvrsnih učitelja i poznavatelja japanskih metoda – Stephena Bircha i njegove supruge Junko Ida. Nakon što je postao član udruženja Toyohari, o tom nježnom, japanskom stilu akupunkture nastavio je učiti u Japanu od najtalentiranijih, starih praktičara Toyoharija.
Od 2007. s prijateljicom i kolegicom Jenny Craig istražuje djelotvornost mokse u liječenju tuberkuloze koja je otporna na lijekove, obzirom je broj oboljelih od te bolesti u porastu u siromašnim i slabije razvijenim zemljama.
Ovaj strastveni zaljubljenik u moksu, suosnivač je humanitarne organizacije “Moxafrica”, čiji je cilj zaustaviti širenje TBC-a primjenom jednostavne, a kako se pokazalo, i logične tehnike, u slučaju ove bolesti koja ponovno prijeti čovječanstvu.
Godine 2011. objavio je knjigu “Mjesec iznad Matsushime – Spoznaje o pelinu i moksibustiji”, za koju se, kako kaže, i sam usudi tvrditi, da je najopsežnije djelo na engleskom jeziku posvećeno moksi i pelinu.
– Jedan moj učitelj jednom mi je rekao da iako ono što radimo sa svojim životom moramo uzimati s posvemašnjom ozbiljnošću, nikad sebe ne smijemo doživljavati ozbiljno jer ćemo u tom slučaju biti osuđeni na tužan i nesretan život! Mislim da je to dobar savjet bilo kome od nas.

Ne putuj s onim tko ne radi moksu na ST36, kaže stara izreka. Naime, za te se osobe smatralo da neće biti dovoljno izdržljive stići do kraja puta, što je u vrijeme dok nije bilo modernih načina prijevoza i putovalo se pješice bilo od iznimne važnosti. Smatra se da će onaj tko je iscrpljen od puta dobiti snage prehodati još tri milje ako napravi moksu na ST36.

error: Sadržaj je zaštićen !!

Saznajte novosti na vrijeme.

Pridružite se našoj mailing listi kako biste primali najnovije vijesti.

Shiatsu Raspored seminara

Uspješno ste se prijavili!

Pin It on Pinterest

Share This