Što je Shiatsu

Koje su dobrobiti Shiatsu tretmana - Kako (p)ostati zdrav

“Shiatsu no kokoro wa hahagokoro”

što se može prevesti kao – duša shiatsua je poput majčine ljubavi, pritisak prsta učinit će da život poteče.

Sve zahtjevniji raspored obaveza, fizički i mentalni zamor, tjeskoba…, štetne su posljedice modernog načina života, koje se s vremenom počinju odražavati i na zdravlje, stoga nije neobično da se pitamo kako (p)ostati zdrav.

Shiatsu kroz tretmane potiče vitalnost i prirodnu sposobnost tijela da se vrati u ravnotežu, a to se postiže pritiskom palčevima, prstima i dlanovima na određene točke i područja na tijelu. Ova metoda nudi rješenje kako postati svjestan svoga tijela i preuzeti brigu o zdravlju u svoje ruke, kako spriječiti zdravstvene tegobe i održavati zdravlje.

Temelj za shiatsu tretman čine meridijani, mreža energetskih kanala, koja se nalazi na površini tijela. Oni dovode životnu energiju, japanski Ki, do svih organa i stanica. Uz meridijane rukama terapeuta dostupne su i točke u kojima se skupljaju umor i stres, a na japanskom jeziku nazivaju se tsubo. To je naziv koji se odnosi na mišiće, kosti, krvne žile, živce, limfni sustav te žlijezde endokrinog sustava koje se nalaze ispod njih. Pritiskom na te točke ne samo da se stimulira koža i opuštanje mišića, nego se pritom također regulira rad živčanog sustava, potiče dobra probava, stimulira protok krvi i limfe, te prirodna sposobnost tijela da se samo obnavlja.

Još su naši preci instinktivno otkrili da pritisci na tsubo točke donose olakšanje. Kad osjećamo bolove, ukočenost ili tromost, naš instinktivni, prirodni odgovor je da se protrljamo, istegnemo ili pritisnemo područje na tijelu koje nam privlači pažnju. Čak ta jednostavna radnja potiče, do jedne mjere, prirodno funkcioniranje tjelesnih sustava. Ako se shiatsu koristi redovito, aktivirat će prirodnu sposobnost tijela da se iscijeli i vrati u normalu dio tijela gdje osjećamo tegobe.

Senzitivni vršci prstiju osjete razlike u temperaturi i napetosti tijela. Tehnika, odabir tsuba i trajanje pritiska se onda prilagođavaju potrebama primatelja tretmana. No, bit shiatsua nije samo u dijagnozi i tretmanu pomoću dlanova, nego i u toplini dodira koji nas vraća u djetinjstvo, u vrijeme kada nas je majčin dodir smirivao kada smo bili uznemireni …

I to je jedan od razloga što shiatsu pomože kod velike psihičke i fizičke napetosti.

error: Sadržaj je zaštićen !!

Pin It on Pinterest

Share This