Zanimljiva povijesna priča ...

“shiatsu no kokoro wa hahagokoro”,  što se može prevesti kao – duša shiatsua je poput majčine ljubavi,  pritisak prsta učinit će da život poteče.

Shiatsu povijest

Zanimljiva povijesna priča …

U Tadotsu, na otoku Shikoku u južnom Japanu živio je dječak Tokujiro Namikoshi. Njegov je otac Eikichi proizvodio kišobrane i tako prehranjivao sedmeročlanu obitelj, no jedne je godine toliko kišilo da nije mogao odraditi veliku narudžbu iz Kine jer se ljepilo na kišobranima zbog vlage nije moglo osušiti. Zbog propale isporuke Tokujirov je otac bankrotirao i bio prisiljen započeti iznova. Odselili su na sjever, na otok Hokkaido gdje su živjeli skromno, bez grijanja i tekuće vode. Snašli su se najbolje što su mogli, no kako je bilo vrlo hladno i vlažno, dječakova je majka Masa ubrzo počela osjećati strašne bolove u zglobovima.

U Rusutsuu, selu u kojem su živjeli nije bilo liječnika, pa su joj djeca pokušavala olakšati masirajući bolna područja. Tokujirovoj majci nije trebalo dugo da primijeti da joj upravo dodir sedmogodišnjeg sina najviše ublažava bol te je on postao njezin “terapeut”, dok su njegova braća i sestra na sebe preuzela obaveze kao što su kuhanje i pospremanje.

Tokujiro je imao poseban pristup – više je od masiranja i trljanja koristio – pritisak. Tako je i otkrio da je jedan dio tijela na dodir vrlo hladan i krut. Što je više pritiskao, svakim je danom primjećivao da taj dio postaje mekši. Zahvaljujući svakodnevnom trudu koji je Tokujiro ulagao, njegova mati više nije patila od reumatoidnog artritisa.

Selom se brzo proširio glas da je mali Namikoshi nadaren. Kad je supruga ravnatelja škole nedugo nakon poroda saznala da neće imati dovoljno mlijeka da bi dojila bebu, zamolili su ga da pomogne. Još se jednom pritis